Start demontage..

Vandaag zijn we gestart met de demontage van het Wachthuisje. Alles wat met schroeven, bouten en moeren aan elkaar is bevestigd, wordt heel voorzichtig, onderdeel voor onderdeel, los gedraaid. Een secuur werk waarbij ons vakmanschap – en vooral ons geduld – flink op de proef wordt gesteld. Alle delen worden voorzien van genummerde stalen labels, zodat straks, na het stralen en conserveren, de delen zonder al te veel zoekwerk teruggeplaatst kunnen worden.

 

Dat rust roest is een uitdrukking waar je zo je vragentekens bij kunt zetten. Roest staat, eenmaal op gang gekomen, nooit stil. Het Wachthuisje is vergeven van de roest. Het is dan ook een illusie om te denken dat  al die schroeven en moeren zomaar kunnen worden losgedraaid. Indertijd zijn ze al stevig aangedraaid om zo de tand des tijds de kop te kunnen bieden, dus die geven zich al helemaal niet meer zonder slag of stoot prijs. Maar elke millimeter is er één, en uiteindelijk zullen ze er stuk voor stuk aan moeten geloven.

 

De andere kant is dat na het opzuiveren van de draad waarschijnlijk meer dan zeventig procent van de schroeven kan worden hergebruikt. Dat is het bijzondere aan restaureren. Maar het allerbijzonderste is dat het Wachthuisje, dat ruim tachtig jaar lang is blootgesteld aan weer en wind en dat amper overleefde, straks aan zijn tweede leven kan beginnen.