Italiaans vakmanschap [gastblog van Repstone]

Het Wachthuisje redden vergt veel deskundigheid, en
niet alles daarvan heb ik zelf in huis. Voor de restauratie
van de betonnen voet heb ik daarom Repstone ingeschakeld.
Onderstaand hun relaas, geschreven door Harry Viveen.’

In juni 2013 kreeg Repstone van Elferro een offerteaanvraag voor het uitvoeren van herstelwerkzaamheden aan het Wachthuisje, een oude Amsterdamse bushalte. Het Wachthuisje was inmiddels getransporteerd naar een bedrijfsterrein in Amsterdam Noord. Konden wij de staat van de betonnen voet van het Wachthuisje beoordelen, en een plan maken voor de restauratie ervan?

Bushokje30 1.JPG

Al snel werd ons duidelijk dat het om een bijzonder project ging: zulke oude objecten zien we niet vaak. En al was de huidige staat van het Wachthuisje bedroevend, we zagen meteen dat er veel vakmanschap aan het maken ervan te pas was gekomen.

Op het beton was bijvoorbeeld een terrazzovloer aangebracht; een lastige en arbeidsintensieve techniek. Een terrazzovloer vergt veel materiaalkennis, en alle noodzakelijke bewerkingen dienen nauwkeurig getimed te worden om tot een goed eindresultaat te komen. De techniek komt uit Italië, waar zij –zelfs nu nog – van vader op zoon wordt doorgegeven. Vanaf halverwege de negentiende eeuw werden terrazzovloeren op grote schaal in Nederland aangebracht. De meesten daarvan zijn inmiddels teloor gegaan of zelfs vernietigd, maar het Wachthuisje had nog zo’n authentieke, ambachtelijke, negentiende-eeuwse  terrazzovloer!

We stelden vast dat de betonnen voet incidentele schade had, die heel goed handmatig konden worden hersteld. Voorts was de  terrazzovloer plaatselijk losgekomen van de ondergrond. En bij de entree van de bushalte zat een hardstenen onderdorpel die fikse scheuren vertoonde.

We hebben het beton gerepareerd, de losliggende delen van de terrazzovloer met behulp van injecties vastgelijmd op de ondergrond. We hebben de scheuren in de hardsteen onderdorpel geïnjecteerd en het natuursteen voorzien van keurige dookjes. Doken zijn glasfiber pennen die de losgescheurde delen weer aan elkaar verankeren, als het ware creëren we een pen en gat verbinding in het werk! En tenslotte hebben we de vloer uitgebreid geboend.

Handmatig herstel hoek voorzijde.

Handmatig herstel hoek voorzijde.

Handmatig herstel onderzijde fundatie.

Handmatig herstel onderzijde fundatie.

Handmatig herstel schrobrand.

Handmatig herstel schrobrand.

Injectiegaten geboord.

Injectiegaten geboord.

Injecteren terrazzo vloer

Injecteren terrazzo vloer

Vergelijk vloer tijdens reinigen.

Vergelijk vloer tijdens reinigen.

Achterzijde bushokje na werkzaamheden.

Achterzijde bushokje na werkzaamheden.

Binnenzijde bushokje na werkzaamheden.

Binnenzijde bushokje na werkzaamheden.

Op transport terug.

Op transport terug.

Betonvoet terug op de werf in Amsterdam.JPG

De betonnen voet van de oude bushalte staat inmiddels als een huis, en de terrazzovloer is picobello in orde.

Lilian Fopma1 Comment