Ons doel: een kennisbank opbouwen.
Alles over stalen ramen en deuren van vroeger.
De kennis, kwaliteit en het vakmanschap van toen mag niet verloren gaan.
En we restaureren stalen ramen en deuren.
Wij zijn smidsbankwerkers, dit houdt in dat het bekende smeedwerk slechts een klein onderdeel van ons werk is. Wij maken gebruik van technieken die 100 jaar geleden ook al toegepast werden, onder andere: lassen (autogeen en elektrisch), klinken, solderen, boren, tappen, snijden, draaien, richten en (af)stellen.
Vanzelfsprekend passen we hier en daar ook modernere technieken toe.
Vanuit een passie voor het oude ambacht houden wij ons bezig met advies en restauratie van (jonge) monumentale ijzerwerken. De toegepaste technieken in de eerste helft van de vorige eeuw waren divers, veelzijdig, creatief en vooruitstrevend, dit spreekt ons aan, het restaureren van deze jonge ijzerwerken voelt letterlijk als thuiskomen.
Missie.
Monumentale stalen ramen lijden nagenoeg altijd onder de desastreuze gevolgen van roest (en de eisen van deze tijd). Mede hierdoor worden ze vaak niet op waarde geschat en daarmee afgedaan als oud ijzer. Door goed te restaureren met oog voor detail en de conservering als uitgangspunt te nemen, ondergaan de zwaar aangetaste ijzerwerken een ware metamorfose, daarna gaan ze weer een leven lang mee. Deze boodschap willen we uitdragen en waarmaken, hetzij door uitvoering zelf, hetzij door projectbewaking, advies en kwaliteitscontrole.
Stalen ramen zouden niet meer van deze tijd zijn. Op het gebied van duurzaamheid en de opkomende isolatiedrift worden deze toppers bij voorkeur vervangen door kunststof, aluminium of geïsoleerde profielen.
Het weinig volumineuze karakter van stalen ramen, met de daarbij behorende typische rankheid is kenmerkend voor de jaren dertig en twintig van de vorige eeuw. Besloten hierin ligt een lagere isolatiewaarde waar een hoge esthetische waarde tegenover staat. Het vervangen van klassieke stalen ramen voor beter geïsoleerde kozijnen gaat ten koste van ons cultureel erfgoed en in zekere zin ook van de duurzaamheid. Veel klassieke stalen ramen zijn al meer dan 80 jaar meegegaan en zullen, na restauratie zeker weer een levenscyclus meegaan, dit is duurzaamheid ten top.
Wij maken ons dan ook sterk voor het behoud van klassieke stalen ramen.
Onze diensten.
-
Als Elferro houden we ons bezig met specifieke restauratie- vraagstukken en -opdrachten.
Het aanbod van ELFerro is er voor overheden, stichtingen, woningcoöperaties, particulieren en VVE's. Onze oplossingen bieden partijen meer gemoedsrust en minder zorgen en kosten. In heldere taal vertalen wij de wensen met betrekking tot renovatie of restauratie richting de markt. We werken met een uitgekiende combinatie van projectmanagement en technische begeleiding.
Zo werken we aan ons cultureel erfgoed, onze leefomgeving waar eigenaren en gebruikers prettig leven en trots op zijn.
-
Om de haalbaarheid van een project te toetsen voeren we vaak op voorhand een proefuitname uit. We trekken graag de overall aan en zijn niet bang voor vieze handen. De bevindingen leggen we vast in heldere rapportages, dit vormt een uitstekende basis voor het vervolgtraject.
-
Het is altijd maar de vraag hoe een project in wording een geslaagd project gaat worden.We weten waar we het over hebben en delen onze kennis en kunde graag.
-
Aan de hand van een werkplan maken we restauratie-methodiek inzichtelijk. In een werkplan omschrijven we 'the do's and the don'ts', de achtergronden, de motivatie en het beoogde resultaat.
-
Hang- en sluitwerk voor stalen ramen en deuren.
Kernwaarden.
1.
Respect voor het ambacht, van zowel vroeger als nu.
Waarborgen van kwaliteit en hier vorm aan geven.
2.
Cultureel, industrieel en watererfgoed behouden en laten herleven.
3.
Draagvlak creëren bij overheden, bedrijven, particulieren, stichtingen en verenigingen.
4.
Creatief (mee)denken, inbreng van kennis, ervaring en creativiteit.
Kennis is pas macht als je het met anderen kunt delen want het feit dát je het deelt is belangrijker dan de illusie het te bezitten.
Kennisoverdracht.
Door het geven van cursussen bij het Nationaal Restauratiecentrum en de Gemeente Amsterdam (BMA) breng ik mijn kennis en ervaring over op anderen. Mijn ruime werkvloerervaring geeft mijn cursussen een eigentijds en interactief karakter. Zeer tot de verbeelding sprekend voor zowel timmerlieden als beleidsmakers.
Bureau Monumenten en Archeologie (Gemeente Amsterdam)
Sinds diverse jaren verzorgt Bureau Monumenten & Archeologie (BMA) de cursus Restauratietechniek voor monumenten. Deze cursus is bedoeld voor diegenen die tijdens hun werk te maken hebben met onderhoud, restauraties en verbouwingen van monumenten. De cursus is opgezet door het BMA dat dagelijks te maken heeft met vragen uit de praktijk. Ik verzorg in deze het onderdeel restauratiemethodieken ijzerwerken.
De dilemma's en de vraagstukken die naar boven komen worden bespreekbaar gemaakt tijdens de cursus. Door middel van presentatietechnieken wordt er veel met beeldmateriaal gewerkt.
Nationaal Restauratiecentrum
De cursus smeedwerk en ijzerwaren is wegens te weinig deelname uit het programma gehaald, we werken nog aan een voorstel voor een vervolg.
Over mij.
With a father who is a fabulous craftsman, I was raised with the fundamental belief that it is only when you personally work with a material with your hands, that you come to understand its true nature, its characteristics, its attributes, and I think - very importantly - its potential.
- Jonathan Ives
Lilian Fopma
Opgegroeid boven de smederij in de binnenstad van Harlingen is het er met de paplepel ingegoten.. Vanuit het raam een prachtig uitzicht op de historische Grote Sluis, beneden in de smederij waren de klappen op het aambeeld te horen en te voelen. De rook van het smidsvuur kroop door de vloernaden de huiskamer binnen. Welke smederij ik nu ook binnenstap, het blijft altijd een gevoel van thuiskomen.
De afgelopen 20 jaar ben ik actief geweest op het gebied van restaureren en conserveren van ijzerwerken. Na een omscholingstraject van 2 jaar ben ik bij mijn vader als leerling constructie-bankwerker begonnen. De smederij in de binnenstad had inmiddels plaats gemaakt voor een constructiewerkplaats op een industrieterrein. Een eigen stralerij en spuiterij maakte dat we kant en klare eindproducten konden leveren. Om het bedrijfsproces van binnen en van buiten te leren kennen heb ik zelf ruim drie jaar in de stralerij en spuiterij gewerkt. In het jaar 2000 heb ik het bedrijf overgenomen en restauratie weer tot speerpunt gemaakt.
In mijn eeuwige zoektocht naar kennis heb ik mijn studie opgepakt en ben ik in 2006 afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam.
In 2004 kwamen de eerste stalen ramen op ons pad, toen een uitdaging waar we ons in vastgebeten hebben. Niet onverdienstelijk bleek achteraf, in de daarop volgende jaren hebben we ons als bedrijf gespecialiseerd in het restaureren van stalen ramen. Een goede keuze, want de unieke combinatie van restaureren en conserveren maakte dat we hoogwaardige kwaliteit konden leveren en grote projecten konden aannemen. Duizenden vierkante meters aan stalen ramen zijn er door onze handen gegaan. De Eerste Openluchtschool voor het Gezonde Kind in Amsterdam is ons meest prestigieuze project geweest. Nog steeds kijken we er met gepaste trots op terug.
De opgedane kennis en ervaring in dit vakgebied is de basis voor het huidige advies- en onderhoudswerk wat ik nu doe.